Flare

In dit stukje zal ik nader ingaan op het onstaan van flares.

Het engelse begrip flare is een begrip dat gebruikt wordt om kleine dan wel grotere lichtvlekken in de foto aan te duiden, die onstaan zijn door interne reflecties van licht in de camera en lens. Meest bekend is het effect bij direct invallend zonlicht in de lens, zoals bijvoorbeeld in de onderstaande foto is te zien. Flare kan zichtbaar zijn als heel felle lichtpunten, maar ook als hele zachte vlekken of zelfs als een waas die over de gehele foto licht.


Flares kunnen verschillende vormen aanemen en ontstaan vaak bij fotograferen tegen de zon in.

Ontstaan

Bij moderne objectieven bevatten alle lensoppervlakken een coating, die bedoeld is om reflectie van licht door het lensoppervlak tegen te gaan. Deze coatings zijn vrij effectief, maar kunnen desondanks niet voorkomen dat een heel kleine hoeveelheid licht toch reflecteert op het lens oppervlak. Bij beelden met niet heel grote contrastverschillen blijft deze kleine hoeveelheid reflectie onzichtbaar op de foto, maar bij relatief heel fel licht tegen een veel minder felle achtergrond (zoals de zon in de lucht) kan het via verschillende oppervlakken gereflecteerd licht toch zichtbaar op de foto worden. Hoe het licht binnen de lens en camera heen en weer reflecteerd is te zien in de onderstaande foto.


Schematische weergave van het ontstaan van flare.

De verschillende manieren waardoor flare tot uiting komt, onstaat door de verschillen in vorm, materiaal en coating van de verschillende lensoppervlakken. De plaats van flare in de foto wordt ook door de vorm van de lenselementen bepaald. Daarnaast is de hoek waaronder het felle licht invalt een belangrijke factor.

Door de sterke bollingen van de gebruikte lenselementen, plus de grote kijkhoek hebben in zijn algemeenheid hebben groothoek lenzen meer last van flare als telelenzen. Vooral de scherpe, felle lichtvlekken (zoals in de foto bovenaan deze pagina te zien is) zijn typisch voor groothoek lenzen. Meer grote vlekken of contrastverlies over de gehele foto zijn typische uitingen van flare bij telelenzen.


De grote, zachte flare die de bovenste helft van
de foto bestrijkt is typisch voor telelenzen.
COPYRIGHT © MARK LEEMAN